Gingivita si… menstruația?


Bună din nou! Îmi place să cred că ai dat o fugă prin ultimul articol!

Da, ai citit bine. Astăzi am în atenție domnișoarele și doamnele. Discutăm despre un subiect pe care ai putea simplu să-l omiți dar foarte important odată ce ai parcurs acest articol.

De ce am ales acest subiect? Deoarece în rândul pacientelor mele din cabinet observ din ce în ce mai mult o creștere a simptomelor precum : sângerarea gingivală, tensiune în gingii și senzație de mobilitate a dinților. Acestea sunt bineînțeles în corelație strânsă cu perioada de menstruație.

Ce este gingivita?

Gingivita este o boală non-invazivă care cauzează inflamația țesuturilor. Cea mai comună formă de gingivită și boală parodontală, ca un răspuns la biofilmul bacterian care este prezent pe suprafețele dentare, este numită gingivită indusă de placa bacteriană. Majoritatea formelor de gingivită sunt induse de placă.


Ce forme are gingivita?

Gingivita poate capata diverse forme in functie de factorul cauzator. Ca de exemplu:


· Gingivitele induse de cauze hormonale: Gingivita de pubertate, gingivita de menstruatie si gingivita care apare in timpul perioadei de menopauza.

· Gingivitele induse de biofilmul dentar

· Gingivitele induse de : procese reactive, neoplasme, boli metabolice, leziuni traumatice.


Cum se manifesta aceasta gingivita care apare in timpul menstruatiei?

· Sangerare gingivală

· Senzatie de tensiune si chiar o tumefacție usoară

· Crestere sesizabilă a mobilitații dentare


Si totusi… care este planul de tratament?

· Mix-ul meu preferat: Detartraj & Periaj profesional. Devine usor usor o poezie linia ăsta dar asta este adevarul. Formarea biofilmului se realizează undeva la aproximativ 2 ore dupa ce ai servit masa.

· Prin Detartraj eliminam tartrul cauzator inflamației gingivale

· Prin Periaj eliminam placa bacteriana depusa pe suprafetele dinților tăi.

Consultația stomatologică are un rol decisiv în depistarea acestor simptome. Cu cât reușim să depistăm mai precoce, cu atât putem lupta mai eficient împotriva acestor manifestări provocate de dezechilibrul hormonal. Anamneză corectă și amănunțită alături de fotografiile intră-orale reprezintă cele mai bune arme din arsenalul stomatologic.


Ca oricare alt organ din corpul tău, cavitatea bucală este supusă și ea acestor modificări hormonale. Este firesc. De aceea uneori chiar am senzația că eu vorbesc și eu aud când le recomand pacienților mei cele mai basic tratamente stomatologice precum: detartrajul și periajul profesional. Odată ce acestea sunt efectuate, nivelul de bacterii poate fi redus drastic.


Fun & weird fact? Cavitatea bucală este mai “murdară” decât o toaletă publică. Ca să fiu mai explicit, undeva pe la 20 miliarde de germeni bacterieni se află fix în momentul asta în gură ta.Și în cazul în care dai skip la un periaj într-o zi, acest număr de 20 de miliarde poate ajunge foarte rapid la 100 miliarde. ( devine halucinant.știu.)



Dacă nu te-am convins suficient, te invit la RCJ DENT să vezi ce și cum

Solicită acum o consultație!
Made on
Tilda