Totul despre noua ta proteză dentară

Subiectul de astăzi reprezintă o sinteză din ultimele 3 săptămâni la RCJ DENT. Săptămâni în care am retușat proteze dentare, am reconstruit dinții stâlpi și am configurat noi zâmbete.


Momentul în care intervine întrebarea „ Oare am nevoie de o proteză nouă?” reprezintă un punct de cotitură pentru pacient. Proteză dentară devine parte din corpul uman odată cu trecerea timpului. Tot ce ține de estetică, morfologia zâmbetului, felul de masticație șamd. devin componente esențiale.

Așadar, când apare această întrebare?

Când componentă ceramică s-a desprins și este vizibil metalul din proteză
Când vechea proteză s-a fracturat/ fisurat
Când dintîi stâlpi au suferit procese de infecție și sunt prezente durerile dentare

Pregătirea dinților stâlpi:

Primul pas este reprezentat de o ANAMNEZĂ corect ghidată.O sedinta de consult stomatologic. O zic și o voi repetă. În cadrul RCJ DENT, fiecare, dar fiecare pacient răspunde întrebărilor din cadrul anamnezei. Fără acest chestionar de întrebări nu pot să îmi fac o imagine de ansamblu în legătură cu cazul curent.

Îndepărtarea lucrării protetice vechi se realizează prin simplă „tăiere/șlefuire” cu ajutorul turbinei dentare + răcire pe apă pentru a evita supraîncălzirea. Acest proces este unul deosebit de meticulos deoarece accidentele constau în : lezarea părților moi, lezarea dinților vecini, fracturarea dinților vecini șamd.

După ce vechea proteză a fost îndepărtată urmează o analiză atentă asupra dinților stâlpi. Mobilitate, aspect, aspectul radiologic.

Atenție! Dinții stâlpi pot suferi și după cimentarea protezei, pierderi de substanță. Să ne gândim la faptul că smalțul deși este acoperit de filmul de ciment, el amortizează toate forțele/presiunile din cavitatea bucală.

Urmează partea de amprentare. Amprentarea fiind procedura prin care înregistrăm toate detaliile câmpului protetic. De cele mai multe ori întreb pacienții dacă există riscul de a avea senzație de vomă cauzată de materialul dentar. În cazul în care această senzație este persistența, apelez la anestezie pentru a-mi putea duce la bun sfârșit tratamentul protetic.

Durează mult această amprentare? Nu.
Are un gust ciudat materialul de amprentare? Depinde de fiecare pacient. Nu există o formulă magică prin care un singur material să fie acceptat de toți pacienții.

Până la cimentarea protezei finale, sunt necesare testele pentru probleme de metal ( în cazul unei lucrări protetice metalo-ceramice) sau probele de ceramică ( în cazul lucrărilor protetice ceramică-zirconiu).

Aceste probe constau în aplicarea pieselor protetice în cavitatea bucală. Măsurarea spațiului existent pentru dintîi stâlpi , verificarea lungimii și contactul cu gingia. După ce aceste probe primesc „aprobarea”, ele sunt trimise înapoi la cabinetul de tehnică dentară unde ele sunt pregătite.

Summa summmarum:

Când discutăm despre protetică dentară discutăm despre un angajament mutual între doctor și pacient. Lucrările protetice NU se fac de pe azi pe mâine. Este extrem de important să-i comunicăm pacientului planul de tratament optim pentru el.

În cadrul RCJ DENT ofer mai multe planuri de tratament. Fie că discutăm despre protetică fixă, protetică mobilă sau protetică pe implante, țîn din tot sufletul că pacientul să plece cu planul de tratament clar în cap.

Sunt de părere că fiecare pacient are dreptul de a primi un plan de tratament optim atât medical cât și financiar.

În cazul în care și tu ești în această situație, nu ezită să mă contactezi!
Made on
Tilda