Subiectul de astăzi reprezintă o sinteză din ultimele 3 săptămâni la
RCJ DENT. Săptămâni în care am retușat proteze dentare, am reconstruit dinții stâlpi și am configurat noi zâmbete.
Momentul în care intervine întrebarea „ Oare am nevoie de o proteză nouă?” reprezintă un punct de cotitură pentru pacient. Proteză dentară devine parte din corpul uman odată cu trecerea timpului. Tot ce ține de estetică, morfologia zâmbetului, felul de masticație șamd. devin componente esențiale.
Așadar, când apare această întrebare?
Când componentă ceramică s-a desprins și este vizibil metalul din proteză
Când vechea proteză s-a fracturat/ fisurat
Când dintîi stâlpi au suferit procese de infecție și sunt prezente durerile dentare
Pregătirea dinților stâlpi:
Primul pas este reprezentat de o ANAMNEZĂ corect ghidată.
O sedinta de consult stomatologic. O zic și o voi repetă. În cadrul RCJ DENT, fiecare, dar fiecare pacient răspunde întrebărilor din cadrul anamnezei. Fără acest chestionar de întrebări nu pot să îmi fac o imagine de ansamblu în legătură cu cazul curent.
Îndepărtarea lucrării protetice vechi se realizează prin simplă „tăiere/șlefuire” cu ajutorul turbinei dentare + răcire pe apă pentru a evita supraîncălzirea. Acest proces este unul deosebit de meticulos deoarece accidentele constau în : lezarea părților moi, lezarea dinților vecini, fracturarea dinților vecini șamd.
După ce vechea proteză a fost îndepărtată urmează o analiză atentă asupra dinților stâlpi. Mobilitate, aspect, aspectul radiologic.
Atenție! Dinții stâlpi pot suferi și după cimentarea protezei, pierderi de substanță. Să ne gândim la faptul că smalțul deși este acoperit de filmul de ciment, el amortizează toate forțele/presiunile din cavitatea bucală.