Care sunt complicațiile extracției dentare?

Te salut! Sper că eșți ok și că citeșți acest articol doar preventiv!

Extracția dentară reprezintă actul medical când un dinte este scos din interioul osului maxilar/ mandibular din diverse motive.

De cele mai multe ori optez pentru tratamentul cu antibiotice înainte cât și după extracție deoarece nu vreau că locul unde era dintele poziționat să se suprainfecteze sau să apară alte complicații.

În articolul precedent, discutăm despre ce să nu faci după extracția dentară iar astăzi vom discuta despre care sunt complicațiile extracției dentare.

Trebuie să înțelegi că oricât de bine este condusă o extracție dentară de către doctor, depinde și de TINE că pacient cum urmezi instrucțiunile astfel încât să nu apară „ evenimente nefericite”. Summa summarum, ca în oricare act medical, foarte mare pondere o deține reactivitatea corpului tău.


DUREREA


Durerea apare destul de precoce, odată cu eliminarea substanței anestezice din regiunea respectivă. De aceea le prescriu pacienților mei pe lângă antibiotic și un antiinflamator/ antialgic.
Trebuie să mai ții cont și de cantitatea de os care a fost îndepărtată pentru a facilita extracția dentară. De exemplu, în cazul molarilor de minte este nevoie de o procedura denumită Ostectomie prin care se îndepărtează osul din regiunile vecine ale dintelui.

Notă bene: cu cât durerile persistă mai mult, cu atât trebuie să te adresezi mai urgent către cabinetul de stomatologie.


HEMORAGIA POSTEXTRACTIONALA


Hemoragia postextractionala este rezultatul unui cumul de factori atât locali cât și generali precum: prezența rădăcinilor în interiorul osului, vasoconstricția cauzată de utilizarea substanțelor precum Adrenalină în compoziția anestezicului, alimentație, tulburări vasculare, Hipertensiune Arterială șamd.

Ce trebuie să faci?
Să monitorizezi exact momentul apariției. HPE poate avea mai multe clasificări precum:
Imediată : 5-20 minute
Precoce: la câteva ore de la extracție
Tardivă: la câteva zile de la extracție.

Să respecți protocolul post-extractional, să specifici exact medicului curant în momentul consultului stomatologic dacă suferi de patologie cardio-vasculară și să te prezinți în cel mai scurt timp în cabinet.


LEZAREA NERVULUI MANDIBULAR


În cazul nervului mandibular discutăm despre un accident și o complicație în același timp. Nervul mandibular este lezat adesea în timpul extracțiilor de molari de minte deoarece dintele este în raport cu nervul.

În cazurile în care dintele este în raport cu nervul mandibular de preferat este să te prezinți la un medic specialist în chirurgie dentară sau o clinică de chirurgie maxilo-facială.

Notă bene: întreabă doctorul înainte de extracție care ar fi această posibilitate.


ALVEOLITA POSTEXTRACTIONALA


Aici discutăm despre o complicație de natură infecțioasă care constă în suprainfectarea locului unde era dintele și se manifestă specific prin disconfort și durere ascuțită, respirație urat mirositoare și sensibilitate la nivelul gingiei.

Tratamentul acasă? O igienă impecabilă nu te va lasă niciodată la greu. Este ok dacă ai la îndemână o periuță soft pe care să o foloseșți în prima săptămâna post extracție.

În cât timp se vindecă alveolita postextractionala? 7-10 zile de la debutul acesteia dar nu lua această informație că fiind o regulă. În cazul în care durerile persistă după primele zile, contactează-ți medicul stomatolog .



Sper că informațiile din acest articol să îți fie de folos și să nu lași manifestările de mai sus să treacă de la sine.

Safety is first.

Made on
Tilda