Ce să NU faci după extracția dentară

Extracția dentară reprezintă actul medical chirurgical prin care un dinte este extras din alveolă osului maxilar sau mandibular.


Trebuie să înțelegi că vindecarea după extracția dentară ține de mai mulți factori precum și de cum ai grijă de indicațiile post-operatorii.


În acest articol îți voi descrie ce să NU faci după ce ai fost nevoit să apelezi la această tratament stomatologic.Nu fuma cel putin 72 ore!


Cred că această indicație este cea mai omisă de către pacienți. Fumatul reprezintă o dependență destul de agresivă care are consecințe în vindecarea osului. După extracția dentară, locul în care a fost dintele se "închide" pentru a se umple cu sânge. Acel sânge va formă un cheag care va duce la formarea în final de os necesar vindecării. În momentul în care tu fumezi, exerciți un reflex de succiune care va duce la alterarea cheagului.


Nu consuma alimentație prea fierbinte sau prea rece în primele 3-4 zile!


Zona post-extractionala prezintă o sensibilitate crescută după extracția dentară


Nu face sport sau alte activități care te solicită din punct de vedere fizic în primele 24 ore!


Mai ales în cazul în care medicul stomatolog ți-a aplicat și fire de sutură pentru că se dezolvolta o presiune ce duce chiar și la ruperea lor.

Ține cont și de substanță anestezică administrată deoarece ea poate influență valoarea tensiunii, pulsului.


NU scoate pansamentul înainte de primele 2 ore!


Acest pansament post-extractional are rol de hemostaza, de oprire a sângerării în zona respectivă, În momentul în care ai îndepărtat pansamentul, ești mult mai predispus la infecții post-extractionale , hemoragie post extractionala sau chiar alveolita - alveolita reprezintă o inflamație a acestui buzunar, din cauza absenței cheagului de sânge care protejează alveolă, care se manifestă cu disconfort, durere ascuțită.


NU te spală imediat pe dinți!


Chiar dacă sfatul de aur din stomatologie este să te periezi de minim 2 ori pe zi, după extracție nu te peria imediat. Periajul dentar începe în a două zi și trebuie să eviți periajul în zona respectivă.
Made on
Tilda