Pana în momentul de fata, m-am confruntat cu aproape tot felul de
procese curioase (de la cele punctiforme, la distructiile masive ale dintelui, la acele carii în care ai spune ca sigur nu au ajuns aproape de “nerv” și ca se vor rezolva în sub 20 minute). Concluzia mea în momentul redactării acestui articol este ca nu trebuie sa așteptăm pana cand funcția masticatori este perturbata. Scriu acum atât din perspectiva de medic stomatolog cât și din cea de pacient. Am evitat și eu destul de mult tratamentul acestor carii și inevitabil, au evoluat către Infecții ale rădăcinii.
În medicina nu poți garanta pacientului ca plomba lui va tine N ani.. Desi mi-ar place la nebunie sa am aceasta super putere de a vedea în viitor, menționez fiecărui pacient care îmi trece pragul cabinetului acest lucru.Nu pot. Depinde de cum sunt respectați pașii de tratament ai cariei, depinde de cum are grija pacientul de indicațiile primite de la medicul stomatolog, depinde de ce materiale sunt utilizate. Revenind la subiectul principal, cariile evoluează extrem de rapid. Dintele poate ascunde sub un punct milimetric de culoare neagră o arie foarte mare de substanță dentară afectată. În timpul studenției obișnuiam sa fac guessing de profunzimea cariilor în funcție de aspectul lor inițial din cavitatea bucala. Ei bine, cu timpul, am devenit exact opusul acestui joc. Indiferent de imaginea pe care mi-o oferă radiografia & de aspectul inițial, nu mă mai pronunț pana în momentul în care încep sa îndepărteze substanță alterata.
Și totuși…cum pot dezvolta acea
infecție de care tot ziceai? Well, procesul curios evoluează, alimentele stagnează în zona respectiva și se degradează urmând ca acei produși de degradare sa genereze acizi care distrug atât smalțul cât și dentina. Odată ce camera pulpara (“nervul”) este atins, apare durerea. Acea durere are diverse valente ( lancinanta, pulsatilă, iradiantă, surda, localizata șamd). Pacientul va evita sa mestece pe partea afectată și odata cu timpul, bacteriile ajung în spațiul rădăcinii dentare. Odată ajunse acolo vor penetra în exteriorul dintelui.
Ce putem face în cazul în care observam ca exista o zona de bombare în jurul rădăcinii dentare?
În practica mea curenta, încerc sa salvez dintele indiferent de procentajul de succes al acelui tratament. Îmi place sa știu ca am făcut tot ce a fost posibil înainte sa scriu în planul de tratament-
EXTRACTIE.
De urgenta, voi încerca un drenaj prin care sa extrag colecția de puroi din jurul rădăcinii prin dinte. Aceasta varianta salveaza pacientul de la partea de chirurgie dentară. Cu ocazia acestei mențiuni, îmi aduc aminte de un caz în care am reușit sa salvez un Incisiv Lateral Maxilar ( un dinte cu vizibilitate probabil extrema în estetica faciala, de la un abces palatinal. Desi nu am primit recenzii bune de la doctorul cu care lucram la acea vreme ca pot salva acel dinte fără chirurgie, am încercat sa o fac. Și fun fact, dintele nu a fost nici extras, nici nu a trecut prin partea de chirurgie. El încă este fain frumos și prezent pe arcada ca în momentul în care din păcate, a dezvoltat acea infecție. Pacienta respectiva chiar îmi scrie ca este în continuare fericita de faptul ca am încercat acel tratament minim invaziv și ca nu am trecut din prima la ce este radical. Dacă citești asta,sper ca dintele este în continuare, la fel de sănătos ca ultima data!)