De la carie la extractie
De cele mai multe ori, detaliile mici ne scapa. În acest articol voi discuta despre calea de la o simpla carie pana la opțiunea de extracție.
Pana în momentul de fata, m-am confruntat cu aproape tot felul de procese curioase (de la cele punctiforme, la distructiile masive ale dintelui, la acele carii în care ai spune ca sigur nu au ajuns aproape de “nerv” și ca se vor rezolva în sub 20 minute). Concluzia mea în momentul redactării acestui articol este ca nu trebuie sa așteptăm pana cand funcția masticatori este perturbata. Scriu acum atât din perspectiva de medic stomatolog cât și din cea de pacient. Am evitat și eu destul de mult tratamentul acestor carii și inevitabil, au evoluat către Infecții ale rădăcinii.

În medicina nu poți garanta pacientului ca plomba lui va tine N ani.. Desi mi-ar place la nebunie sa am aceasta super putere de a vedea în viitor, menționez fiecărui pacient care îmi trece pragul cabinetului acest lucru.Nu pot. Depinde de cum sunt respectați pașii de tratament ai cariei, depinde de cum are grija pacientul de indicațiile primite de la medicul stomatolog, depinde de ce materiale sunt utilizate. Revenind la subiectul principal, cariile evoluează extrem de rapid. Dintele poate ascunde sub un punct milimetric de culoare neagră o arie foarte mare de substanță dentară afectată. În timpul studenției obișnuiam sa fac guessing de profunzimea cariilor în funcție de aspectul lor inițial din cavitatea bucala. Ei bine, cu timpul, am devenit exact opusul acestui joc. Indiferent de imaginea pe care mi-o oferă radiografia & de aspectul inițial, nu mă mai pronunț pana în momentul în care încep sa îndepărteze substanță alterata.

Și totuși…cum pot dezvolta acea infecție de care tot ziceai? Well, procesul curios evoluează, alimentele stagnează în zona respectiva și se degradează urmând ca acei produși de degradare sa genereze acizi care distrug atât smalțul cât și dentina. Odată ce camera pulpara (“nervul”) este atins, apare durerea. Acea durere are diverse valente ( lancinanta, pulsatilă, iradiantă, surda, localizata șamd). Pacientul va evita sa mestece pe partea afectată și odata cu timpul, bacteriile ajung în spațiul rădăcinii dentare. Odată ajunse acolo vor penetra în exteriorul dintelui.

Ce putem face în cazul în care observam ca exista o zona de bombare în jurul rădăcinii dentare?

În practica mea curenta, încerc sa salvez dintele indiferent de procentajul de succes al acelui tratament. Îmi place sa știu ca am făcut tot ce a fost posibil înainte sa scriu în planul de tratament- EXTRACTIE.

De urgenta, voi încerca un drenaj prin care sa extrag colecția de puroi din jurul rădăcinii prin dinte. Aceasta varianta salveaza pacientul de la partea de chirurgie dentară. Cu ocazia acestei mențiuni, îmi aduc aminte de un caz în care am reușit sa salvez un Incisiv Lateral Maxilar ( un dinte cu vizibilitate probabil extrema în estetica faciala, de la un abces palatinal. Desi nu am primit recenzii bune de la doctorul cu care lucram la acea vreme ca pot salva acel dinte fără chirurgie, am încercat sa o fac. Și fun fact, dintele nu a fost nici extras, nici nu a trecut prin partea de chirurgie. El încă este fain frumos și prezent pe arcada ca în momentul în care din păcate, a dezvoltat acea infecție. Pacienta respectiva chiar îmi scrie ca este în continuare fericita de faptul ca am încercat acel tratament minim invaziv și ca nu am trecut din prima la ce este radical. Dacă citești asta,sper ca dintele este în continuare, la fel de sănătos ca ultima data!)
Tratamentul endodontic apelează în prima instanță la folosirea de diga dentară pentru a evita orice contaminare poate avea loc între spațiul rădăcinii dentare - cavitatea bucala. Urmează tratamentul propriu zis în care se curata interiorul rădăcinii cu acele ace de care pacienții sunt in mare parte speriați de ele ( desi nu sunt folosite ca acele pentru anestezie de exemplu) și se aplica materialul de obturatie reprezentat de gutaperca.

Ce putem face pentru a preveni aceste Infecții periapicale?

Controale, controale și iar controale. Numai prin aceste vizite periodice în cabinetul stomatologic putem descoperi RISCUL DE APARITIE AL CARIILOR. 30 minute putem răpi toți din programul nostru pentru a evita repercursiunile enumerate mai sus. Regula de aur în medicina este de a PREVENI înainte de a trata.

Apelam la extractie?

Privim totul cu o perspectiva optimista. Chiar și dacă se recurge la extracția dintelui în cauza, este cu scopul de a îndepărta colecția purulentă.Este spre binele pacientului, este pentru a evita difuzarea infectei în alte spații ale regiunii cefalo-cervicale.
Pacienții se despart cu greu de dinti. Este firesc. Desi marea majoritate considera ca faci 6 ani de facultate pentru a învață despre 28 de Dinți, când vine momentul sa se despartă de ei, aceștia nu mai reprezintă “doar niște Dinți”, ci capătă valente asemănătoare cu membrele superioare/ inferioare.Așadar, prin articolul de astăzi sper ca am reușit sa conving măcar 20% din cei care l-au citit sa apeleze la un consult în cabinetul RCJ DENT.

PS: Avem o cafea și un playlist super..chiar facem diminețile mai bune..promit!

Dr. J


Solicită acum o consultație!
Made on
Tilda