Planificarea extractiilor molarilor de minte

Hey, hi! Subiectul de astăzi este despre planificarea extractiilor molarilor de minte.

După cum am discutat în articolul precedent, complicațiile molarilor de minte, astăzi trecem la treaba și abordăm toate detaliile despre cum decurge procedura chirurgicală

Stadiile Preoperator


După anamneză și consultația propriu-zisă, îmi trimit pacientul să își efectueze o radiografie de tip CBCT. Această radiografie ne arată cu exactitate poziția dintelui în raport cu reperele anatomice și cel mai important: poziția față de nervul mandibular în cazul molarului inferior & poziția în raport cu sinusul maxilar în cazul dintelui superior.
Față de radiografia obișnuită, OPG sau Ortopantomografie, CBCT-ul proiectează imaginea 3D.


Planificarea pacienților pentru operație:


Evit să-mi programez pacienții la ore târzii ( 5-6 PM) deoarece vreau să fiu atent și conectat la ce se întâmplă după operație: dacă există complicații post-operatorii, cum evoluează durerea, care este starea de sănătate a pacientului șamd.

Indicații în legătură cu alimentația: rog & insist pe faptul că pacientul să se alimenteze corect înainte de operație deoarece vor veni zile în care această alimentație se va schimbă din solidă în semi-solidă ba chiar lichidă de cele mai multe ori.

Indicații în legătură cu fumatul: FUMATUL ESTE INTERZIS DUPĂ OPERAȚIE.
De ce? Deoarece alveola dentară ( locul în care este poziționat dintele) trebuie să fie menținută curată. Fumatul implică un gest de succiune care deplasează cheagul de sânge cu rolul de a formă osul.


Vizitele în cabinetul stomatologic după operație:




Îmi place să văd cum decurge vindecarea cavitații orale de la o zi la altă. Primele 3 zile sunt esențiale.
Detalii mici precum : culoarea gingiei, apariția aftelor bucale, consistentă țesuturilor periorale îmi generează o idee de ansamblu în legătură cu starea generală a organismului.

Psihicul pacientului:



Operațiile pentru extracția molarilor de minte, mai ales în cazurile dificile în care, după cum am enumerat, avem riscuri de a leza nervi sau alte structuri anatomice , nu sunt ușoare de „digerat” emoțional pentru pacient.

Fiecare pacient pășește cu teamă și cu emoții în cabinetul dentar. Meseria mea pe lângă actul medical este de a-ți oferi o stare de siguranță.

Un pacient care nu are încredere în propriul sau medic stomatolog, cu siguranță nu se gândește la asemenea proceduri de mare anvergură.

Te invit așadar să descoperi o nouă experiență stomatologică lipsită de dureri!


Știi unde să mă găseșți,
Chiar și în timpul weekend-ului, pentru urgențele dentare!


Dr. J

Made on
Tilda