Impactul diabetului zaharat în cavitatea bucalăSubiectul de astăzi este legat de impactul pe care diabetul zaharat în are în relație cu boală parodontală. Ce doresc să subliniez prin acest articol este că un tratament stomatologic precum detartrajul are un impact deosebit asupra patologiei diabetice.Pe lângă manifestările generale ale diabetului zahăr precum: senzația de foame și sete exagerată, pierdere în greutate, urinare frecvența și vedere încețoșată, diabetul zaharat este într-o strânsă legătură cu boală parodontală.


La nivelul pacienților diabetici cu boală parodontală, terapia stomatologică poate avea un efect benefic asupra controlului glicemic. Astfel, terapia parodontoala este asociată cu o îmbunătățire semnificativă, din punct de vedere clinic, a controlului glicemic.


Care sunt tratamentele stomatologice efectuate pacientului cu diabet zaharat?

Este vorba de detartraj și planarea radiculară.


Prin aceste două tratamente, se poate observă o îmbunătățire semnificativă a controlului glicemic.Terapia parodontală ameliorează statusul dentar atât al pacienților cu diabet tip 1 cât și cu tip 2, dar are efect mai redus asupra controlului glicemic în cazul diabetului tip 1.


Este foarte important că pacientul care suferă de diabet zaharat să fie informat de doctorul stomatolog în legătură cu manifestările patologiei în cavitatea bucală. Deși în mare parte a cazuisticii medicale, detartrajul este trecut cu vederea sau chiar evitat, acesta are un rol semnificativ în homeostazia organismului.Așadar, în cazul în care suferi de patologia diabetică, îți recomand să faci și o vizită în cabinetul de stomatologie. S-ar putea să rămâi surprins de efectele pozitive pe care le vei obține!

Dr.J
Made on
Tilda