Gestionarea pacientului în urgențele dentare


În articolul precedent am discutat despre decizia de a funcționa în regim de urgență.
Astăzi vom discutăm despre CUM gestionăm pacienții în urgențele dentare.

Orele de dimineață, orele de seară, zilele de weekend sau chiar vacanțele. Despre asta este vorba. Despre momentele în care indiferent ce leac băbesc am încerca acasă nu da niciun rezultat.

Decizia mea a fost de a funcționa și în regim de urgență. De ce? Pentru că pun sănătatea pacienților mei peste proriul meu program. De cele mai multe ori, pacienților le este rușine să apeleze în timpul nopții pentru urgențe. Și pe bună dreptate: cine nu ar fi? (inclusiv și eu mă regăsesc în această ipostază) But hear me out: dacă nu îmi dai un semn de alarmă nu am de unde să știu că îți este rău.

Lăsând poveștile acum, până la urmă, cum gestionăm o urgență dentară?

1. TIMPUL


Gândește-te bine înainte să funcționezi în acest regim deoarece timpul este unul dintre cei mai importanți factori. Atât pentru actul medical prestat cât și pentru sănătatea pacienților. Nu este timp să eziți pe diagnostice, nu ai timp să îți pregătești ordonat instrumentarul, nu ai timp să faci o anamneză că la carte, minuțioasă și cu lux de amănunte. Când sună telefonul, asigura-te că pui întrebările cardinale :
Cum doare? La ce apare și la ce dispare durerea? De cât timp debutează?
CARE SUNT ANTECEDENTELE PERSONALE ALE PACIENTULUI?
Am scris cu litere mari deoarece este extrem de important să aflăm de ce boli suferă pacientul în afară sferei dentare.

După cum am mai zis, mă prezint în maxim 5 minute la cabinet. Indiferent de ora. Și da, cronometrez chestia asta de când primesc apelul telefonic.


2. Radiografia

Sunt două direcții : fie pacientul are o radiografie veche, fie nu are niciuna.
În primul caz, o radiografie veche nu îmi permite să apreciez cu exactitate diagnosticul. Da, pot orientativ să îmi dau seama despre ce este vorba și mă folosesc de anamneză dar pentru un diagnostic sharp am nevoie de o radiografie nouă. Unde mai adaug că în weekend, foarte puține clinici de radiografie sunt deschise?
Subliniez: NU TRATEZ PE O RADIOGRAFIE VECHE!

Fie pacientul nu are deloc radiografii. Ce faci în cazul asta?
Faci un tratament endodontic fără să vezi anatomia rădăcinilor?
Începi să tratezi un proces carios care poate fi foarte apropiat de camera pulpara astfel încât poți ajunge să devitalizezi un dinte vital?
Faci o extracție dentară fără să vezi raporturile cu reperele anatomice? ( Vezi sinusul maxilar, fosele nazale, nerv alveolar inferior șamd.)
Răspunsul este simplu. Atitudinea este EXPECTATIVĂ.

3. Simptomatologia

Simptomatologia în urgențele dentare este destul de greu de diagnosticat. Este acută și pacientul de la atâta suferință nu mai știe clar toate valențele ei.
Când apare durerea? De cât timp este durerea prezența? La ce scade durerea? La ce crește durerea? Iradiază?

Fără aceste întrebări puse nu poți găși clar o direcție.

Țîn să menționez că pacienții din urgențe prezintă fenomene inflamatorii +- infecțioase ACUTE. Și deci nu poți apela din start la un tratament chirurgical.

Da, prescriu antibiotic și antiinflamator. Trismusul persistent, faciesul rigid, incapacitatea de a deschide cavitatea bucală mă pune în situația în care îmi este greu și să examinez pacientul..dar să îl și tratez? Asta rămâne la latitudinea ta.

4. Programul personal


Aviz amatorilor. Urgențele dentare nu sunt din păcate pentru unii și din fericire pentru alții pentru oricine. Dacă îți este greu să răspunzi la apeluri în timpul nopții sau dacă ora la care te trezești nu este una matinală, ai marele risc să îți pierzi pacienții și mai mult, să dezamăgești profund. Actul medical trebuie respectat din orice punct de vedere posibil.

Vorbele fiind spuse, sfatul meu este să te gândești foarte bine dacă vrei să pornești pe calea urgențelor dentare. Primum non nocere.

PS: am review-uri foarte bune la capitolul asta. Nu. Nu trebuie să îți mai zic unde să mă cauți pentru că deja știi.

Dr. J

Solicită acum o consultație!
Made on
Tilda