Cum scapi de frica de stomatolog la RCJ DENT?
Hei! Sper ca inceputul de an te gaseste sănătos și cu mult curaj!

Astazi am ales un subiect delicat in stomatologie si anume: frica de stomatolog.

De ce apare? Cum scapam de aceasta frica? Care este poziția medicului tău în depășirea acestui trac?

În primul rând, frica este un sentiment total firesc, natural. Este normal sa iti fie frica. Trebuie sa te invinuiesti? Nu.


Obișnuiesc sa stau de vorba cu pacienții mei destul de mult timp înainte de începerea tratamentului stomatologic în sine. Este un mic moment de terapie dacă vrei să-i zici așa :) . Atunci când tu ca pacient vezi ca doctorul tău empatizează cu sentimentul tău de frica, 50% din ea deja dispare.

Muzica, muzica, muzica!


Aici este vorba despre Set and Settings: consider ca și mediul contează enorm iar aici intervine muzica. Nu pot și nu consider ca atmosfera trebuie sa fie sumbra. În cea mai mare parte contează și atitudinea medicului. Îmi place sa descopar pacientul.. Sa glumesc cu el și sa isi dea seama ca în caz de ceva sunt aici pentru el și are pe cine se baza.

Nu fortez pacientul!


Inainte de extracții, ii reamintesc pacientului faptul ca dacă nu se simte OK sa începem tratamentul, putem să-l reprogramat în alta zi! O atitudine deschisa automat atrage o stare de relaxare.

Anxietate vs. Frica de stomatolog:


Trebuie sa iti redefinești conceptul de frica și sa înțelegi diferența dintre frica și anxietate. Frica este teama fata de un obiect real care de obicei scade ca intensitate pe măsură ce te acomodezi cu acțiunea respectiva.
Anxietatea este definita ca starea de tensiune, pacientul fiind de cele mai multe ori "în priza" ca se va întâmplă ceva din moment în moment. Anxietatea are o perioada de latenta, după care se activează chiar și la simplul gand ca ai programare maine la stomatolog. Again, cu o abordare relaxata și intelegatoare, reușesc sa minimizez pe cât de mult se poate aceasta stare astfel încât pot sa stabilesc o conexiune cu pacientul care s îmi permita sa duc la final tratamentul.


La final, nu uita ca prin ce treci este normal! Chiar și eu am emoții inainte de un tratament stomatologic când mă prezint în cabinet :)Te invit la cabinet in cazul in care si tu te confrunti cu aceast sentiment.
Iti garantez ca vom depăși momentul și iti vei schimba parerea despre vizitele la stomatolog :)


Pe mine ma gasesti la RCJ DENT, str. Stefan cel Mare 28!

Dr. J

Made on
Tilda