De ce înlocuim obturațiile dentare?

Subiectul de astăzi este unul relativ. De ce am înlocui o obturație care în aparență este ok? Care sunt semnele de alarmă în cazul unei recidive de carie?


Am ales acest topic deoarece am observat o tendința în rândul pacienților de „ a nu repara ceea ce este stricat”. Zicala este o sabie cu 2 tăișuri și îți explic și de ce:

Pe deoparte este adevărată deoarece tratamentele stomatologice efectuate corect nu au nevoie de mentenanță.

Pe cealaltă parte trebuie să ne gândim și la cel mai important factor: timpul și amprenta pe care el o are asupra cavitatii bucale. Indiferent de corectitudinea tratamentului, odată cu trecerea timpului, organismul se deteriorează.
Smalțul își pierde din rezistență, dentina suferă procese de degenerescență iar pulpă dentară se micșorează.

Diferența colosală dintre exterior și interior, dintre ce se vede și ce se află sub,am înțeles-o în practică de Protetica dentară. Am observat proteze din punct de vedere estetic excelente, unde nu ai fi bănuit nici măcar o secundă că există puncte patologice dar după ce am îndepărtat lucrarea rezultatele actuale au fost surprinzătoare. Dintîi stâlpi sufereau procese de distructie coronară avasata, mobilitate dentară, tratamentele endodontice nu mai erau eficiente șamd.

Concluzia?

Regulă de aur din medicină spune că este bine să previi decât să tratezi.


Din acest considerent, le recomand pacienților mei să viziteze cabinetul de stomatologie pentru un control de rutină.


Patologiile asociate obturatiilor de durataCavitatea bucală este supusă continuu la un flux de bacterii și de microorganisme. Conștientizarea acestui fapt duce la schimbarea percepției asupra luptei împotriva germenilor.

Caria secundară sau Recidiva de carie reprezintă consecințele de durată în cazul în care pacientul refuză sau uită pur și simplu de vizită la medicul stomatolog.

În momentul în care sub materialul de obturatie se infliltreaza bacterii, complexul pulpo-dentinar este pus în pericol. Deși pacientul nu acuză simptomatologie specifică ( durere, jenă la masticație, modificări de culoare) această invazie bacteriană are loc.

După cum am afirmat într-un articol precedent, nu îți poți da seama ce găseșți sub acea obturatie.Cum prevenim apariția complicațiilor în cazul obturatiilor dentare?Răspunsul este simplu și pe înțelesul tuturor: prin controale stomatologice riguroase, prin radiografii efectuate periodic și prin monitorizarea atentă a tiparului de masticație.


Când este timpul să ne prezentăm în cabinetul stomatologic?

Oricând! Tot ce trebuie sa faci este doar sa ne contactezi!


Pot „salva dintele” în cazul în care am obturații efectuate cu mult timp în urmă și aș vrea să le schimb?

Cu siguranță. Procedeul în sine este unul care nu necesită foarte mult timp dar necesită răbdare și o atenție sporită la detalii.

Automat în cazul în care vechile obturații sunt îndepărtate și cavitatea este curățată, șansele de a „ salva dintele” cresc exponențial.

NB: Obișnuiesc să aplic și Hidroxid de Calciu pentru a mă asigura că avem pe viitor o reminelarizare în structura smalțului.
Sper că prin acest articol ți-am schimbat părerea în legătură cu obturatiile dentare.

Ar fi păcat să treci prin tratamente costisitoare și laborioase când tot ce trebuie să faci este în esență mult, mult mai ușor.

Made on
Tilda