Coroana dentară este o lucrare protetică, realizată din diverse materiale, ce are scopul de a oferi protecție împotriva deteriorării, de a restabili aspectul natural și rolul funcțional al dintelui.
De cele mai multe ori apelăm la o coroană dentară când dintele în cauza a trecut printr-un tratament de canal sau pierderi masive de substanță dentară precum smalțul.
Haide să detaliam primul caz în care medicul stomatolog a fost nevoit să apeleze la tratamentul de canal. Tehnică prin care „ nervul este scos” și canalul este obturat reprezintă o pierdere pentru dinte de substanță dentară, de smalt. În momentul în care un dinte devine „ devital” el își pierde per se și rezistență mecanică pe care o avea.
Există diverse studii și publicații care ne arată faptul că în lipsa aplicării unei coroane dentare, dintele este mult mai supus la traumatisme.
Eu de exemplu am trăit pe pielea mea această experiență și pot spune cu siguranță că nu a fost una plăcută.
Revenind la subiect, care ar fi diferența de ex. între o coroana dentară și un compozit cu care se realizează obturația?
O obturație mare că și dimensiune nu se va putea compara niciodată cu o coroana dentară. Fizic. Deși oricum înainte de aplicarea coroanei dentare se aplică acel compozit + pivotul din sticlă/metal, odată ce dintele este preparat și gata pentru coroana dentară, el va fi capabil să distribuie forțele de masticație într-un mod pe cât se poate de natural ceea ce va crește considerabil stabilitatea lui.
Care sunt variantele de metale pentru confecționarea coroanei dentare?
Metalo-ceramică, Ceramică Monolit , Ceramică-Zirconiu sau Zirconiu Monolit.
Varianta de coroana metalo-ceramică deține monopolul în protetică dentară. Longevitatea acestui mixt de metale este incontestabilă. Apelez la această opțiune și în cazurile în care trebuie să protezez multiple zone cu pierderi de dinți.
Pe de altă parte, varianta de ceramică-zirconiu reprezintă gama de top.
Rezistență, biocompatibilitate cu țesuturile gingivale și estetică remarcabilă prin capacitatea de a redă cât mai natural aspectul inițial al dintelui în cauza.
Cât durează tratamentul?
Din momentul în care tratamentul endodontic este finalizat, dintele este preparat și amprentat.
Și aici intervine fotografia dentară. Fără această, cu siguranță nu putem maximiza estetică. În cadrul RCJ DENT, când optezi pentru un tratament protetic, beneficiezi și de o ședința foto : fotografii intra-extra orale cu rolul de a transmite către laboratul de tehnică dentară informații precise precum: culoarea, transluciditatea, formă dinților, aspectul general al arcadelor dentare.
După ce dinții sunt preparați și amprentați, în funcție de opțiunea pe care o alegi, coroniță dentară este gata într-o săptămâna!
Sper că prin acest articol ți-am răspuns la întrebările de baza în alegerea unei coroane dentare!
Dacă și tu ești interesat de gama de servicii protetice, te invităm la cabinet pentru o consultație și un plan de tratament!