Care este cel mai important dinte din cavitatea bucală?


Întrebarea mai pertinentă ar sună așa: Există un dinte cu un rol mai important decât restul?Află că DA. Există un dinte cu o valoare ridicată pentru bună funcționare a aparatului dento-maxilar.


Este vorba despre Molarul de 6 ani.


Molarul de 6 ani este primul dinte permanent care erupe în cavitatea bucală. Grupul de molari alături de canin, reprezintă cei mai valoroși dinți definitivi, întrucât au cea mai bună și rezistență implantare osoasă.

De ce am ales acest subiect?

Pentru că în marea majoritate a cazurilor de procese carioase sau infecții, molarul este cel mai afectat. Menținerea acestui dinte pe arcadă și conservarea lui prin tratamente stomatologice profilactice ajută la dezvoltarea armonioasă a întregii cavități bucale.

Din perspectiva Pediatrică, în cazul în care molarul de 6 ani este extras, acesta va avea consecințe asupra formei și poziției tuturor dinților definitivi care vor erupe.

O mare parte din probleme de natură ortodontică au ca punct de plecare complicațiile acestui dinte care au dus la extracția lui.Așadar, în cazul unui copil în plină dezvoltare a aparatului dento-maxilar (6-12 ani), când se extrage molarul de 6 ani, restul dinților vor erupe în poziții diferite față de cele inițiale și vor cauza migrări dentare patologice.

Aviz părinților! Acest dinte trebuie monitorizat pe perioada copilăriei și tratat chiar și în caz de cele mai mici pierderi de substanță.

Molarul de 6 ani reprezintă dintele cu cea mai mare perioadă de viață din toți dinții existenți în cavitatea bucală. De aici și complicațiile precum : procese carioase, tratamente endodontice, procese supurative șamd.

Planul de tratament?

Consultații periodice + Tratamentul proceselor carioase în stadii inițiale.Așadar, la finele acestui articol sper că te-am pus în tema cu cel mai important dinte pe care îl ai în cavitatea bucală! Trebuie să ai grijă de el și să acționezi în cazul în care observi modificări. Un plan de tratament profilactic este cu mult, mult mai simplu ( atât pentru tine cât și financiar) decât tratarea în cauza a complicațiilor provocate de acest dinte.

Te invit să descoperi în cadrul RCJ DENT cele mai potrivite tratamente pentru bună funcționare a acestui dinte!
Dr. J
Made on
Tilda