Ghidul TĂU pentru urgențele dentare



Scriu acest articol pentru că îmi pasă de starea TA de sănătate dentară și pentru că este rolul MEU să îți ofer toate detaliile necesare care să te ghideze spre o gestionare mai bună pe viitor a urgențelor stomatologice.

După o perioada de practicat medicina dentară în regim de urgență am descoperit o parte a stomatologiei și anume cea neinformată. Un număr de pacienți cu patologii diverse, pornind de la procese carioase complicate până la fracturi coronare sau chiar abcese dentare de dimensiuni considerabile nu dispun în momentul de față de câteva principii elementare de medicină dentară.

Acest articol nu are rolul de a aduce un afront pentru pacienți ci de a formă o conduită prin care pacienții își pot gestiona starea de sănătate până la prezentarea în cabinetul stomatologic.


Așadar, ce conține ghidul pentru urgențele dentare?


RADIOGRAFIA DENTARĂ


Cel mai important document de care dispune atât medicul cât și pacientul reprezintă radiografia dentară. Fără această radiografie dentară nu se pot iniția tratamentele stomatologice. De ce? Deoarece ea conține informații precise despre statusul actual ce ține de: dinți, osul maxilar/ mandibular, sinusurile maxilare, fosele nazale, localizarea și mărimea în cazul în care se dezvoltă un abces dentar șamd.

O extracție dentară CORECTĂ din punct de vedere etic este efectuată numai și numai după examinarea cu atenție a unei radiografii.

Sfatul meu? Asigura-te că îți faci o radiografie de tip OPG ( ea este cea care captează imaginea întregii danturi și a maxilarelor,pe un singur film, cu o cantitate de radiații redusă și într-un timp de examinare scurt.) Această radiografie o poți păstra în format digital astfel încât poți accesa la orice ora conținutul ei.
Avantajul?

1.Vei scurta timpul petrecut pentru a te prezența la radiografie
2.Radiografia nu ține cont de regiunile geografice în care te afli sau de limbile vorbite în diversele țări prin care călătorești.
3.Doctorul evaluează precis patologia și nu face diagnostice multiple pe care le va elimina în momentul în care examinează radiografia.


CARACTERUL DURERII


Durerea capătă multe valențe care variază de la individ la individ. Aceste valențe nu reprezintă un impediment. Incapacitatea de a descrie durerea în sine reprezintă.
Așadar fii atent la:

Momentul când apare durerea dentară ( zi / noapte)
La ce scade și la ce crește durerea?
Cât durează durerea dentară?

La aceste întrebări trebuie să ții o evidență și să o comunici doctorului curant cu lux de amănunte!


ANTIBIOTICE-ANALGEZICE?!


Antibioticele reprezintă primul gând al pacientului în momentul în care debutează un episod de durere dentară. Această categorie de medicamente NU trebuie să fie administrată acasă, fără consultația în prealabil a unui specialist din domeniul medical.

În cazul în care antibioticele sunt administrate fără o consultație dentară, acestea au rolul doar de a scade rezistență sistemului imunitar.

Analgezicele reprezintă medicamentele care scad durerea. Aceste medicamente se pot elibera și fără prescripție din farmacii dar marele semn de alarmă este dat de cantitatea de analgezice pe care și-o administrează pacientul fără o schemă de tratament bine țintită.
NU este recomandat să iei o doză mare de analgezice într-un timp scurt până se calmează durerea!


„LEACURI AUZITE ȘI VĂZUTE”


Leacurile apelează la efectul placebo.
Cel mai bun exemplu este reprezentat de aplicarea alcoolului în zona dureroasă. Această pseudo-tehnică de tratament cauzează distructia zonei gingivale și provoacă o iritatie și mai mare.


NB: EXTRACȚIA DENTARĂ NU REPREZINTĂ URGENȚĂ DENTARĂ!


Subliniez această nuanță deoarece marea majoritate a pacienților își doresc această procedura deși nu există o radiografie prin care să analizăm corect cazul medical.

Extracția dentară reprezintă procedura chirurgicală prin care un dinte este îndepărtat din alveolă dentară.

NB II: Există și tratamente prin care durerea dentară poate fi ameliorată și nu este cazul să îți pierzi un dinte pentru a apela pe viitor la partea de Protetică dentară.


Sper că prin acest articol ai descoperit noi informații menite să te ghideze în momentele grele ce țîn de urgențele dentare.


Dacă din nefericire te regăsești în acest articol, știi unde să mă găsești!

Dr.J
Solicita ACUM o programare dentara!
Made on
Tilda